Ugradnja elektro-podizača stakala

Kupili ste automobil bez elektro-podizača stakala ili ih imate samo na prednjim, a želite i na zadnjim vratima? Rešenje postoji.

Električni podizači stakala mogu da se ugrade na svaki automobil, bez obzira na starost, proizvođača, model i slično. Međutim, to važi samo za univerzalne podizače. Ukoliko želite fabričke, situacija je mnogo komplikovanija.

Fabrički elektro-podizači

Veoma su skupi. Naravno, da biste dobili garanciju, obavezna je ugradnja u ovlašćenom servisu. Pozvali smo veći broj servisa različitih marki u kojima su nam dali gotovo identičan odgovor – ugradnja novih, originalnih elektro-podizača u ovlašćenom servisu apsolutno je neisplativa. Cene dostižu 400-500 i više evra, do preko 1.000 evra.

Kupovina novih, originalnih delova i samostalna ugradnja, uštedeće neznatnu količinu novca. Dakle, čak i ukoliko planirate da zadržite auto još dugi niz godina, ne preporučujemo nove originalne komponente.

Ugradnja originalnih podizača sa auto otpada?

Ova opcija je neuporedivo jeftinija, ali krajnja cena zavisi od toga po kojoj ceni ćete naći sve delove (uključujući i prekidače i instalaciju) i koliko će vam naplatiti majstor za ugradnju (osimu ukoliko planirate sami da ih ugrađujete).

Često mogu da se ugrade elektro-podizači od drugih modela iste marke ili čak od automobila druge marke. Ponekad su potrebne razne improvizacije (tzv. budženje), ali na kraju ipak sve radi savršeno.

U ovom slučaju je previše faktora u igri da bi se dao generalni savet. Najbolje je da prvo proverite šta vam je sve potrebno i koliko je komplikovana ugradnja, pa da zatim počnete sa obilaskom auto otpada u potrazi za odgovarajućim komponentama.

Univerzalni podizači?

Mogu da se ugrade na svaki automobil, pošto oni praktično samo pokreću ručicu za otvaranje/zatvaranje prozora. Cene su veoma raznolike i kreću se od npr. 50 evra bez ugradnje do 200 evra sa ugradnjom (i zvaničnom ili nezvaničnom garancijom).

Naravno, možete da prođete i mnogo jeftinije ukoliko ih kupite na buvljaku ili naručite na internetu, ali tada nemate kome da se žalite kada se nešto pokvari.

Samostalna ugradnja univerzalnih elektro-podizača

Uz kupljene podizače dobijate uputstvo. Prvo se skida tapacirung i određuje mesto na koje se postavlja elektromotor. Na zupčanik ručice za otvaranje/zatvaranje stavlja se adapter (u pakovanju se dobija više adaptera za različita vozila).

Na slici možete da vidite kako izgleda univerzalni podizač. Sa jedne strane je deo koji se postavlja na zupčanik za otvaranje prozora, sa druge strane elektromotor, a između njih je sajla. Elektromotor pokreće sajlu napred ili nazad i tako se prozor podiže ili spušta.

Elektromotor se fiksira i povezuje na struju. Tapacirung se vraća na mesto, pokriva se otvor koji je ostao nakon skidanja ručice za otvaranje prozora, montiraju se prekidači na mesto koje vam najviše odgovara (npr. između menjača i ručne, na centralnoj konzoli…).

Video objašnjenje ugradnje

Kliknite na ovaj link kako biste pogledali uputstvo za ugradnju na engleskom jeziku, ali sa prilično „nezgodnim“ naglaskom.

Prava „akcija“ počinje nakon trećeg minuta, a čak i ako ne znate ni reč engleskog, objašnjenje će vam biti uglavnom jasno.

Skidanje elektro podizača

Elektro podizači mogu da se skinu relativno lako, pošto se prilikom montiranja ne seče tapacirung, osim ukoliko niste odlučili da montirate prekidače na vrata. Dakle, u slučaju da se pokvare, skidanje je moguće, pošto je popravka uglavnom skuplja od kupovine novih.

Kvalitet univerzalnih podizača stakala

Mnogi tvrde da se kvare, a drugi su sasvim zadovoljni u odnosu na novac koji su dali. Ponuda nije naročito velika, ali je ipak teško dati univerzalan sud. Kada su u pitanju najjeftiniji proizvodi, vozači se često žale na zaglavljivanje, pucanje sajli (!?) i slično.

Izgleda da bez problema i nakon nekoliko godina funkcionišu samo oni najskuplji (preko 100 evra). U svakom slučaju, ukoliko ih kupite uz garanciju, bićete mirni bar godinu dana.

Dragan Romčević

Parkiraj

Parkirano od - 129 posetioca

Nema ključnih reči

5995 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

  

5995 pregleda ukupno, 1 pregleda danas

Objavi komentar

Morate biti prijavljeni da objavite komentar.

Popularni Oglasi Danas